Κατασκευή δυναμικών ιστοσελίδων με WordPress

Όσο περισσότερα websites ολοκληρώνω χρησιμοποιώντας το WordPress σαν σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ( CMS ), διαπιστώνω ότι το WordPress κρύβει αρκετή δύναμη μέσα του σαν ένα καθαρό php framework.

Αναλυτικά, ποιες είναι οι ανάγκες ενός μέσου website για μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση;

Αφού έχουμε αποφασίσει για το layout της ιστοσελίδας, το οποίο πηγάζει πάντα μέσα από τις πραγματικές της ανάγκες, τα στοιχεία που θα δομήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρικών websites είναι τα παρακάτω:

 • Ο βασικός κορμός των σελίδων του, οι οποίες ίσως θα έχουν διαφορετικό ( στις λεπτομέρειες ) design ή layout και θα αποτελέσουν τα στοιχεία του κεντρικού μενού ( το οποίο θα είναι κάθετο ή οριζόντιο, drop down ή απλό ) και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τροποποιηθούν από το χρήστη. Να μια ιδέα για το πως γίνεται ένα μενού
 • Δυνατότητα εγγραφής σε newsletter
 • Υποσελίδες ή κατηγορίες με τα προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρηση, οι τίτλοι των οποίων θα αποτελέσουν τα στοιχεία του μενού που θα δομηθεί στην σελίδα των προϊόντων/υπηρεσιών. Τόσο το μενού όσο και οι υποσελίδες /κατηγορίες, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τροποποιηθούν, αφαιρεθούν από το χρήστη και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η δυνατότητα πρόσθεσης νέων κατηγοριών και υποσελίδων. Εδώ , εδώ κι εδώ.
 • Εκτός του βασικού κεντρικού περιεχομένου, μικρά κείμενα περιγραφής υπηρεσιών ή προϊόντων ή εταιρικών νέων που θα προβάλλονται είτε σε κάποια πλευρική στήλη ( αν υπάρχει ) ή στο Footer. Εννοείται ότι ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει και αυτά, δυναμικά! Δείτε πώς εδώ κι εδώ
 • Πέρα από το τι θα είναι ορατό στους επισκέπτες της ιστοσελίδας, η παραμετροποίηση δεν σταματά εκεί. Είναι απαραίτητο να διατεθεί στον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, ένα παραμετροποιημένο για τις ανάγκες του, administration panel ( πίνακας ελέγχου ) , μόνο με τα στοιχεία που χρειάζεται ( πολύ σημαντικό ) και με το λογότυπο και τα χρώματα της εταιρίας. Εδώ κι εδώ.
 • Κάθε εταιρική σελίδα που σέβεται τον εαυτό της, θέλει να έχει σωστό κώδικα, φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης, αλλά και σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση των βασικών meta tags και σημαντικών για SEO, στοιχείων, όπως το description, ο τίτλος κτλ.. Το wordpress κάνει εύκολη την δουλειά του designer/developer, με τα friendly urls που διαθέτει, αλλά και με το All about seo plugin
  Γενικότερα, το WordPress βασίζεται πολύ στην ισχυρή κοινότητα του, αλλά και στα πολύ δυνατά του επιπρόσθετα προγραμματάκια, τα οποία το ολοκληρώνουν και του δίνουν τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια αρκετά ισχυρή CMS πλατφόρμα.

  Για το τέλος, άφησα το σημαντικότερο.

  Το WordPress, είναι εύκολο και web designer friendly. Διαχωρίζει πλήρως τον κώδικα από το περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μόνο γνώσεις xhtml & css και ελάχιστες γνώσεις php, ώστε να μπορέσεις να ενσωματώσεις την αγαπημένη σου μακέτα επάνω του και από την άλλη πλευρά, είναι εύκολο προς διαχείριση από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το web, προσφέροντας ένα ευέλικτο σύστημα πίνακα ελέγχου.

Αυτό μου είναι αρκετό, για να το χρησιμοποιώ όταν αναλαμβάνω την δημιουργία μιας ιστοσελίδας :)

Comments 8

8 Responses

#FN$#

Πολυ ωραια τα λες!
Κ ας διαβαζω για μια ακομη φορα για το ιδιο θεμα,δε με πειραζει γιατι εισαι ο πρωτος που το αναλυει τοσο διεξοδικα,παρεχοντας κ τα αντιστοιχα links.Μπραβο σου!

klou

Thanks #FNS# :)

Έκανα λίγο διάστημα μέχρι να βρώ λύσεις για ορισμένα από τα παραπάνω θέματα και θεώρησα καλό να υπάρχουν κάπου μαζεμένα, ώστε να διευκολυνθεί ο επόμενος.
Ουσιαστικά αυτό το άρθρο δεν αναφέρεται σε υποψήφιους πελάτες μου, αλλά σε συναδέλφους που τώρα ξεκινούν την πορεία τους, ή σε designers που ψάχνουν μια δυνατή αλλά εύκολη πλατφόρμα για να ενσωματώσουν τα sites τους.
Αυτό που δεν έγραψα, είναι ότι όταν πρόκειται για ένα website που απαιτεί μια ασφάλεια ανώτερου επιπέδου διότι προσφέρει οποιασδήποτε μορφής συναλλαγή, εκεί είμαι κατά της open source πλατφόρμας και θα ήθελα κάτι custom made είτε σε php είτε σε ντότ νέτ.
Νοιώθω πιο ασφαλής όταν η ιστοσελίδα που βάζω τα χρήματα μου, δεν χρησιμοποιεί τον ίδιο κώδικα μαζί με άλλες 10.000 στον πλανήτη και έχει δικό της, ο οποίος αναπτύχθηκε αποκλειστικά για αυτήν.

#FN$#

Για την ασφαλεια εχεις δικιο,αλλα δεν πιστευω οτι θα επηρεασει ΤΟΣΟ πολυ αρνητικα καποιον που σκοπευει να στησει π.χ. την εταιρικη του ιστοσελιδα σε wordpress ετσι ωστε να αλλαξει γνωμη…
Πιστευω οτι ειναι η “γενικοτερη” ιδεα,δλδ,”ειναι πανευκολο στη χρηση,πανευκολο στην παραμετροποιηση,ειναι αυτο που θελω!”…

klou

Ακριβώς, για εταιρική σελίδα είναι αυτό που πρέπει.

http://www.digme.gr

Εταιρικά websites με WordPress…

Δείτε πως μπορεί να δημιουργηθεί μια εταιρική ιστοσελίδα με την ανοικτή πλατφόρμα WordPress….

lovasas

Μπράβο, πολύ καλό άρθρο.

Νίκος Παπανώτας

Πράγματι το θέμα ασφάλεια είναι σημαντικό, ωστόσο πάλι αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις κάτι custom με wordpress είναι εφικτό (πχ. βάζεις την custom εφαρμογή σε subdomain και κρατάς την παρουσίαση της εταιρίας στο WP)

Πάντως κάτι που μπορείς να κάνεις για σιγουριά – εκτός του να κάνεις subscrιbe στις ενημερώσεις του WP – είναι να χρησιμοποιήσεις ένα plugin σαν το wp-super-cache. Σε μιά περίπτωση που είχα αφήσει ανενημέρωτο το wp το site δέν πειράχτηκε γιατι ουσιαστικά οι σελίδες που έβλεπε ο επισκέπτης ήταν cacheαρισμένες. Φυσικά το caching δέν γίνεται για αυτό τον λόγο αλλα δίνει μια επιπλέον βοήθεια στο θέμα ασφάλεια.

Offtopic: Συγχαρητήρια για το blog και την δουλειά σου. Δέν ήξερα οτι υπάρχουν τόσο καλοί designers στην Ελλάδα και πόσο περισσότερο στην πόλη που ζώ. Keep up the good work :)

klou

@Iovasas: χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο :)

@Νίκο: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις χρήσιμες συμβουλές.
Έχουμε συναντηθεί, αλλά θα σου το θυμήσω την επόμενη φορά ;)

@Και στους 2: Συγνώμη που τα σχόλια σας δημοσιεύτηκαν τώρα. Πέρασα κάτι εφιαλτικές μέρες χωρίς internet ( καταραμένη Tellas ), αλλά τώρα όλα back to normal.

Thanks again :)

Leave a comment

Follow me on twitter

I tweet interesting things about me, web design & NYC!