iMac & i – 10 months together.

Πριν τον iMac είχα ένα old pc, του 2001, όπου εκεί έκανα κάθε απαιτητική εργασία, με 1.5 gb RAM, 128mb κάρτα γραφικών και τον θρυλικό Pentium 4, 2.66 ghz. Δεν παραπονιόμουν, ακόμη κι όταν μούγκριζε σαν το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στον Κορυδαλλό και πήρε μαζί του Τον #oldkostas ( tweeting language :p ), ακόμη κι όταν το photoshop φόρτωνε σε 60 δευτερόλεπτα.

Για μένα το pc αυτό ήταν εμπειρία. Δεν του έκανα ποτέ μα ποτέ format και ο λόγος ήταν το dual boot system  που έκανα με το SUSE 10.0. Βλέπετε, ήθελα να δω τι σόι είναι αυτό το linux που όλοι οι network freaks εκθειάζουν, αλλά απογοητεύτηκα πολύ γρήγορα, γιατί μου έκανε τη ζωή δύσκολη σαν χρήστη και ακόμη πιο δύσκολη σαν web designer. Ωστόσο, μου έκανε ένα τεράστιο καλό. Κάθε φορά που τα windows xp μου “κρύωναν”, αντί για format, ακόμα και στις δύσκολες καταστάσεις, επέλεγα να bootaρω από το Suse και να λύσω το πρόβλημα, ακολουθώντας διάφορα tutorials που υπάρχουν διάσπαρτα στον αγαπημένο μου παγκόσμιο ιστό. Άαχ, αυτός ο ιστός! Ξεκίνησε σαν hobby και κατέληξε να είναι το επάγγελμα μου…Αν και το βλέπω ακόμη σαν hobby,  αλλά αυτό είναι ένα άλλο post φαντάζομαι :)

Μια μέρα το pc μου έσπασε τα νεύρα. Τίποτα δε δούλευε σωστά, ότι κι αν έκανα, δε επανέρχονταν στην αρχική του κατάσταση και τώρα πλέον, μούγκριζε σαν αρκούδα που την ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη ( όχι ότι έχω ακούσει ποτέ μου, αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι αρκετά νευριασμένες αν ξυπνήσουν μετά από τόσο αραλίκι :p ).

Έτσι, αποφάσισα να το αλλάξω. Να πάρω ένα pc, ή να πάω σε mac ;  Για μισό λεπτό ρε παιδιά… Άκουσα καλά; είπες mac; Μα για ποιο λόγο; Αρχικά, το mac pro δεν το πιάνεις οικονομικά και ο iMac είναι χρόνια πίσω σε hardware από ένα pc αξίας 2000 ευρώ, όσο και ο iMac δηλαδή. Το καλύτερο όμως, το άφησα για το τέλος.

Χρήστης  15 χρόνια windows pc, που ξεκίνησε με θρυλικό 200 mmx με 32mb ram kai windows 95, με γνώσεις άψογες troubleshooting software & hardware και nickname με 4 γράμματα….

χμμμμ… k l o u !

Μα γιατί να γίνω από expert, rookie; Τόσος κόπος, τόσος ιδρώτας χαμένος; Μόνο και μόνο για μια ομορφιά, για μια “φήμη” στο web  ότι τα windows είναι του διαβόλου και τα mac είναι τα μηχανήματα του παραδείσου; Ε, όχι. Ή μήπως ναι;

Τα προγράμματα που χρησιμοποιώ; Το αγαπημένο μου Photoshop δεν έχει διαφορετικά shortcuts; Πάλι από την αρχή θα τα μάθω; Ποιος έχει χρόνο για τέτοια πράγματα; Πραγματικά, τώρα τελευταία δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, θα ασχολούμαστε με την εκμάθηση νέων λειτουργικών ή με την εκταμίευση χρημάτων από δουλειές που τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα;

Και αυτά ήταν τα βασικά ερωτήματα που με βασάνιζαν  μέχρι που…! Μέχρι που μου κάνανε έναν 24ρη iMac δώρο! Ναι, ναι, καλά το ακούσατε, ο iMac μου είναι δώρο!( Ακόμα δεν το πιστεύω… )

imacboxΣτην αρχή, ήταν το κουτί… Ήταν ένα άσπρο εντυπωσιακό μεγάλο κουτί! Βγήκα κανα-δυο φωτογραφίες μαζί του και στη συνέχεια το άνοιξα… Έβγαλα προσεκτικά την οθόνη και την ακούμπησα πάνω στο γραφείο μου. Στη συνέχεια έβγαλα το πληκτρολόγιο.  Εντυπωσιάστηκα από το πόσο λεπτό είναι, αλλά απέκτησα κατευθείαν την εντύπωση ότι δεν θα με βολέψει στην πληκτρολόγηση, κάτι που αποδείχθηκε εντελώς λάθος, μιας και τα πλήκτρα είναι τέλεια στην αφή τους, πολύ καλά σε απόσταση μεταξύ τους και θυμίζουν λίγο το παλιό μου logitech ultra x flat keyboard.

Με το mighty mouse δεν τα πήγαμε καλά από την αρχή. Τώρα κάνει παρέα σε κάτι παλιά βιβλία στη βιβλιοθήκη μου, και τη θέση του πήρε το logitech mx revolution, που είναι από τα καλύτερα mouses που έχω πιάσει στα χέρια μου.

Έψαξα κι άλλο, αλλά μάταια! Δεν είχε κάτι άλλο μέσα το κουτί! Η κεντρική μονάδα, ενσωματομένη στην μαγευτική οθόνη 24′ ιντσών ( την οποία έχω μπροστά μου :D ) περίμενε το δικό μου άνοιγμα με το πάτημα του κουμπιού που υπάρχει πίσω – αριστερά της. Το έκανα, ένας ήχος ακούστηκε, και ο iMac με έβγαλε στο Desktop μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Στην αρχή το κοίταξα, το ξανα κοίταξα… Εγκατέστησα τη Adobe Suite cs3, αντικατέστησα το Dreamweaver με το αγαπημένο μου ( πλέον ) Coda και άρχισα να εξερευνώ το νέο απόκτημα μου.

Πέρασαν 2, 3 μήνες, 4 μήνες, 10 μήνες σήμερα!

Ακόμα είμαι rookie.

Και νομίζω ότι θα μείνω για πάντα ένας rookie mac user. Ξέρετε γιατί; Γιατί το mac, δεν έχει κάτι για να μάθεις! Τον ανοίγω και κάνω τη δουλειά μου! Τόσο απλά! Είναι πραγματικά απίστευτο ακόμη και τώρα που το έχω συνειδητοποιήσει κάπως καλύτερα.

Η διαφορά του mac με τα Windows είναι το ότι δεν απαιτεί από τον χρήστη να μάθει troubleshooting, γιατί το λειτουργικό του είναι αόρατο, κάνοντας ότι του ζητάς, όποτε του το ζητάς, χωρίς κολλήματα και περίεργα πράγματα, χωρίς μπλέ οθόνες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς να σου ανακοινώνει με κανέναν τρόπο: “Hello, i am Leopard and i am here!”

Δε μουγκρίζει, δεν πιάνει χώρο, είναι πανέμορφος και παράγω μαζί του τουλάχιστον 50% περισσότερη εργασία από το παλιό μου Windows PC!

Πριν από 4 χρόνια επίσης είχα αποκτήσει ένα πολύ δυνατό Acer laptop, το οποίο τώρα προφανώς δε μπορεί να ανταπεξέλθει στα tasks που του θέτω και αποφάσισα ότι είναι καιρός για αλλαγή. Με το συγκεκριμένο laptop έχω κάνει αρκετές δουλειές μου και είμαι Big fan of Acer, αν και διαβάζω πολύ συχνά, κακά σχόλια για το Service της εταιρίας. Ευτυχώς, ποτέ δε μου χρειάστηκε.

Έτσι έβαλα στο μάτι ένα 16′ Acer laptop, με full hd οθόνη, blue ray dvd, 4gb Ram και άλλα “σαγηνευτικά” χαρακτηριστικά και όλα αυτά στην τιμή των 1200 ευρώ. Γλυκοκοιτούσα το macbook pro, αλλά 2000+ ευρώ ήταν αρκετός λόγος για να μην το σκέφτομαι σοβαρά, τουλάχιστον για την ώρα.

Το συγκεκριμένο μοντέλο το είχε ένας φίλος μου και το δανείστηκα για μερικές ημέρες.

Η διαφορά, ήταν απλώς τεράστια. Από την ευχρηστία του iMac μου έπρεπε να πέσω στα άθλια Windows Vista και να καταφέρω να βρώ το δρόμο μου μέσα στον πανικό τους, να αντιμετωπίσω διάφορα popups, προειδοποιήσεις, εύρεση ασυρμάτων δικτύων, κωδικούς, ιστορίες, ααααα!

Πόσα θέλετε; 2000; 3000; Ναι, το ξέρω ότι είναι άδικο, ότι έπρεπε να κοστίζει λιγότερα το macbook pro, αλλά θα τα δώσω! Φτάνει να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, όπως τώρα.

Γιατί μην ξεχνάμε, η δουλειά του web designer δεν απαιτεί τόσο ισχυρό μηχάνημα, αλλά ευχρηστία, ευάερο & όμορφο περιβάλλον, μικρά διάσπαρτα φυτά και 5-6 βιβλία CSS  :)

Και το Mac OS, αυτό ακριβώς μου προσφέρει, την ηρεμία του και αυτό είναι κάτι που αν το απαιτείς, αξίζει να πληρώσεις όσο – όσο.

( Wow, κανονικά πρέπει να πληρωθώ για αυτό το post από την apple )

Δε συμφωνείτε;  ;)

Comments 16

16 Responses

akis

Ωραίος φιλε!! Να ‘σαι καλά, να τον χαίρεσαι!! Έχω ακούσει μονο καλά λόγια για τα μηχανήματα της Apple.. το σκέφτομαι και γω σοβαρά να αλλάξω στρατόπεδο!! :-P

Wanderer

Πολύ μου άρεσαν οι προδιαγραφές για το χώρο δουλειάς του web designer: ευάερο περιβάλλον, φυτά και βιβλία CSS. Ακούγεται πράγματι πολύ όμορφο.

klou

Καλημέρα,

@akis

Thanks man, αξίζει τον κόπο να το σκεφτείς. Και σα συμβουλή, η οθόνη του 20′ με την οθόνη του 24′ σε imac, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Οπότε go for 24′.

@Wanderer

Το αστείο είναι, ότι αυτό το περιβάλλον το έχω 1 φορά την εβδομάδα όταν καθαρίζω το γραφείο μου από τα διάσπαρτα χαρτάκια, Α4, φάκελους, κουτιά, αποδείξεις, ζωγραφιές, φωτογραφίες και άλλα σπάνια artifacts:p

Αλλά πράγματι, παίζει ρόλο το περιβάλλον. Όταν νοιώθεις ωραία, όταν είσαι ξεκούραστος και όταν απολαμβάνεις την ησυχία σου, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο :)

akis

Thanks for the tips!!
Με το internet τι γίνεται;; Δεν κολλάει ιούς και έτσι δεν χρειάζεσαι antivirus;;
Κάτι τέτοιο έχω ακούσει.. (είμαι άσχετος από Macintosh)

klou

Αν είσαι νόμιμος και οι εφαρμογές σου είναι αγορασμένες, το Firewall δε χρειάζεται.
Για να καταλάβεις, firewall βάζουνε μόνο όσοι σπάνε τις εφαρμογές τους για να ελέγχουν ποιες πάνε να κάνουν Updates.
Οπότε οι υπόλοιποι δεν το χρειάζονται καν.

Για antivirus ούτε συζήτηση. Βγαίνουν κατά καιρούς κάποιοι virus για Mac osx αλλά σε αντίθεση με τα windows ( τουλάχιστον από όσο ξέρω ), τα Patches ασφαλείας που βγαίνουν είναι μπροστά και σε προστατεύουν.

Οπότε ουσιαστικά, δεν υπάρχει κίνδυνος. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω φορτώσει antivirus στο mac μου.

Όσο για το αν είσαι άσχετος, no worries, κι εγώ άσχετος είμαι, αυτή είναι η μαγεία :)

klou

Καλά τα λέει…
Ο iMac μου είναι ακόμα “νέο” μοντέλο :D

Takis

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε αυτό το site και να μου πεις την άποψή σου?

http://www.pearc.de

Οι τιμές είναι εκπληκτικές! Computer που τρέχει Leopard στο 1/3 της τιμής!

klou

Πρόκειται για το κλασσικό hacintosh, το οποίο μπορείς να κάνεις και μόνος με λίγες γνώσεις και φυσικά, αν έχεις το χρόνο.
Αν και στο website τους λένε ότι είναι νόμιμο να το κάνεις, έχω τις επιφυλάξεις μου για το πόσο νόμιμο είναι μιας και έχει δημιουργηθεί θέμα με άλλες εταιρίες που πουλούσαν custom hardware με leopard.

Το συγκεκριμένο μαγαζί πρώτη φορά το βλέπω και θα ήμουν επιφυλακτικός να αγοράσω για πρώτη φορά από αυτούς. Ίσως τους τηλεφωνούσα πρώτα.

Κατά τα άλλα, αν δε σε ενδιαφέρει το design του iMac, τότε παίρνεις ένα πολύ δυνατό μηχάνημα με mac inside, σε πολύ μικρή τιμή!
Λέει πως είναι αθόρυβο επίσης, αλλά κι εδώ έχω τις επιφυλάξεις μου.
I mean, πόσο αθόρυβο μπορεί να είναι ένα κουτί με hardware;

Takis

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Το θέμα της παραβίασης της EULA (End User License Agreement) της Apple είναι πολύ μεγάλο γιατί οι γνώμες είναι διχασμένες και υπάρχουν δικαστήρια αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη (με την εταιρεία Psystar).
-Η πλευρά της Apple υποστηρίζει ότι η EULA της για το Leopard, απαγορεύει την εγκατάσταση του, σε Η/Υ που δεν είναι Apple.
-Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι ακόμα και οι υπολογιστές Apple ουσιαστικά δεν είναι “Apple” γιατί φτιάχνονται από εξαρτήματα που όλα έχουν άλλο brand. π.χ. Intel, Hynix, ATI, κλπ κλπ και μόνο το κουτί σε τελική ανάλυση είναι “Apple”, άρα η EULA είναι ασαφής… Επίσης μιλούν για τους νόμους που ισχύουν σε ορισμένες χώρες ή και στην Ε.Ε. που απαγορεύουν την ισχύ EULA με μονοπωλιακούς στόχους. (αν πρόσεξες η PearC πουλά μόνο σε ορισμένες χώρες, όχι λόγω ταχυδρομικών αλλά λόγω νόμων)

Πάντως είναι εντυπωσιακό το ότι μπορείς να φτιάξεις με 1000-1500 Ευρώ ένα μηχάνημα που αν αγόραζες το αντίστοιχο Apple θα χρειαζόσουν 3500-5000 Ευρώ!

Όσο για την PearC.de δεν την ξέρω και δεν έχω αγοράσει τίποτα από αυτήν, όμως βρίσκομαι σε σοβαρές σκέψεις να το κάνω γιατί η διαφορά τιμής είναι εξωπραγματική…

Σχετικά με τον θόρυβο που αναφέρεις, υπάρχουν πραγματικά αθόρυβοι τρόποι ψύξης, αν μάλιστα διαθέσεις 200-300 ευρώ (από αυτά που θα σου περισσέψουν από την αγορά σε φθηνή τιμή (χαχα) ) αγοράζεις εξαιρετικά υδρόψηκτα συστήματα με μηδενικό θόρυβο….

klou

Τάκη,

δε ξέρω κατά πόσο τα συστήματα της PearC έχουν τις προδιαγραφές ενός mac pro και είναι τόσο ποιοτικά ή το hardware που βάζουν έχει ελεγχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα συστήματα της apple.
Δε θα το σύγκρινα ποτέ με έναν iMac, αλλά θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά αν μιλούσαμε για mac pro και η διαφορά τιμής είναι over 1000 euros!

Σε κάθε περίπτωση αν αγοράσεις από την PearC, θέλω αναλυτικό review! :)

klou

Ναι, το είδα και σκέφτομαι να πάρω ένα :D

Vangelis Afantenos

Φίλε μου, δυστυχώς εμένα δεν μου κάνουν τέτοια δώρα …

Έπεσα τυχαία στο post σου αναζητώντας «πόδια γραφείου» στον goggle … τώρα το πως και το γιατί είναι άλλο θέμα …

Είμαι μια ανάλογη περίπτωση με εσένα … μόνο που αντί για web designer είμαι web developer …

Εδώ και 3-4 χρόνια έχω αποφασίσει ότι ΠΡΕΠΕΙ να φύγω από τα windows, και όλο στα windows γυρνάω … έβαλα Ubuntu, το είδα σανίδα σωτηρίας … αναγκάστηκα να σηκώσω vmware για να έχω information server, mssql και τα σχετικά μια που ήδη έχω πάνω από 40-50 projects σε ASP και MSSQL …

Στο τέλος το εγκατέλειψα και τώρα κάνω dual boot στο Ubuntu απλά για να περάσω την ώρα μου …

Fun της Apple καθαρά λόγο του Design του τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μπορέσω ποτέ να αποκτήσω έναν, αποφάσισα μετά το Ubuntu ότι ένας Mac Pro, ή ένας iMac για αρχή θα ήταν η καλύτερη επιλογή, μετά τα Windows …

Πάνω που ήμουν έτοιμος να σκάσω τα δύο χιλιάρικα για να τον αποκτήσω, ανακαλύψαμε ότι πλέων μπορούσαμε να βάλουμε το λειτουργικό της Apple στο PC … και έτσι κάναμε … τουλάχιστον να δω αν μπορώ να εργαστώ σε αυτό το λειτουργικό …

Καλό, χρυσό, το καλύτερο … αλλά δεν θα πάρω …

Αν δουλεύεις τώρα σχεδόν 20 χρόνια σε Windows … βρίσκεις αρκετά στραβά σε όλα τα άλλα OS … βασικό μειονέκτημα που είχα στον Mac … η ταξινόμηση στα Files και Directories …

Ενώ τα Windows, κάνουν αλφαβητική ταξινόμηση πρώτα τα Folders, και μετά τα Files, ο Mac τα βάζει όλα στο ίδιο καλάθι …

Το Copy/Cut/Paste ήταν μεγάλη απογοήτευση, και ένας χρήστης γενικά που έχει μάθει να δουλεύει το Photoshop ως ένα παράθυρο, και όλα τα σχετικά του μέσα σε αυτό, ξαφνικά να ψάχνει το toolbar ανάμεσα σε όλα τα ανοιχτά παράθυρα τρώει ένα ζόρι …

Απο την άλλη ώς web developer, θέλω και τον Apache, θέλω και τον IIS, θέλω και τον Mysql, θέλω και τον MSSQL …

Με όλα τα στραβά τους τα windows, και τα μηνιαία πλέων προγραμματισμένα Format … τα υποστηρίζουν όλα αυτά, πράγμα που ο Mac μου δίνει τα μισά .. ( Apache, Mysql )

Όπως είπα και πριν … είναι ένα καταπληκτικό προϊόν, υπερβολικά σταθερό … όχι όμως για χρήστη που προέρχεται από τα windows, και οι ανάγκες του ήταν πέρα από ένα word, excel, browser άντε και κανένα email …

Anyway για να μην τα πολυλογούμε … εσένα απλά σου έκατσε κουτί … και τον βολεύτηκες και στον κάνανε δώρο …

τυχερέ!

klou

Καλώς ήλθες Βαγγέλη, αν και κατά τύχη! Έχω κάνει τρελλό SEO για πόδια γραφίου, γιατί εκτός από web designer είμαι και επιπλοποιός :p ( και αστειάτωρ )

Μη ξεχνάς ότι μπορείς να βάλεις Windows σε MAC.
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί σε χάλασε το photoshop. Εγώ, που είναι και βασικό εργαλείο της δουλειάς μου, το συνήθισα σε όλα του σε 1 μέρα!

Επίσης νομίζω ότι δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς με την ταξινόμηση σε Files και Directories. Υπάρχει η επιλογή arrange by name!

Copy/Cut/Paste ?! Αντιμετώπισες πρόβλημα με τις συγκεκριμένες διαδικασίες; Εννοείς μήπως ότι υπάρχουν διαφορετικά shortcuts στα windows από το mac osx; Γιατί αν εννοείς αυτό, είναι κάτι που αλλάζει μέσα σε 2 λεπτά, αν και προσωπικά συνήθισα και βολεύτηκα καλύτερα με τα shortcuts του mac.
Να σου πω ότι δουλεύω λόγω δουλειάς και στα 2 λειτουργικά και θυμάμαι και τα 2 shortcuts, χωρίς να με χαλάει ιδιαίτερα κάποιο από τα 2.

Αν και δε συγκρίνω κανένα OS με το leopard, θεωρώ τα XP ως ένα υποφερτό OS. Όταν όμως βλέπω vista πραγματικά νευριάζω! Είναι μακράν ότι χειρότερο έχω δει.

Αν δουλεύεις με ASP, τότε δύσκολα θα βολευτείς με mac. Αν όμως δούλευες ruby, θα ήσουν αρκετά ευτυχισμένος :)

Όντως μου έκατσε κουτί, αλλά τώρα είμαι έτοιμος να χτυπήσω το macbook pro :)

Mara

22-10-12
Γειά σας! Και γω μετά απο 20 χρόνια στα Windows απέκτησα iMac και δεν είχα κανένα πρόβλημα να το μάθω. Το αντίθετο μάλιστα…
Όσο για τα βασικά προγράμματα, σπασμένα τα βρίσκουμε και στα pc και στον iMac. Και μόνο ότι γλυτώνεις από τους αναρίθμητους ιούς για τα pc αρκεί…

Leave a comment

Follow me on twitter

I tweet interesting things about me, web design & NYC!