Εναλλακτικοί τρόποι για έμπνευση και δημιουργικότητα.

Κακά τα ψέμματα. Κάποιες φορές η έμπνευση σταματά, ακόμα και στα πιο φωτεινά δημιουργικά μυαλά όπως είναι το δικό μου.

( Hey, it’s my blog, stop making fun of me! )

Για την ολοκληρωμένη προσέγγιση ενός  web design project, απαιτούνται ταλέντο, γνώσεις και εμπειρία. Όταν η προσέγγιση τελειώνει, οι αποφάσεις έχουν παρθεί, οι υπογραφές έχουν πέσει και η προκαταβολή κολυμπά στον τραπεζικό σου λογαριασμό,  τότε καταλαβαίνεις ότι είναι ώρα να κλέισεις το iphone σου ( τι; Δεν έχεις iphone; Έχω γίνει εντελώς υποχείριο του marketing και της καταναλωτικής μανίας του καπιταλιστικού συστήματος, ε; :p ), να κλείσεις τα πατζούρια γιατί το φως ενοχλεί, να δώσεις όρκο ότι δε θα μιλήσεις στο skype, msn, ichat, irc, forums, blogs, twitter, facebook, myspace, zoo, και να αρχίσεις να σχεδιάζεις!

Yes, dear friends, ήρθε η ώρα της έμπνευσης! Η έμπνευση είναι εκείνο το συναίσθημα που νοιώθεις όταν τα ανάμεικτα χρώματα, τεχνικές, εικόνες και διάφορα slogans, γίνονται ένα. Όταν λές από μέσα σου ( πόσο ντρέπομαι όταν δε το λέω από μέσα μου και βρίσκομαι σε χώρο με άλλους ανθρώπους ) “το βρήκα!”

So, what’s going on here ? Ποιο είναι το πρόβλημα; Λογικά, εφόσον σου αρέσει αυτό που κάνεις, έχεις την απαιτούμενη εμπειρία, η έμπνευση θα έρθει κάποια στιγμή, όπου εδώ, στην φράση “κάποια στιγμή” εντοπίζουμε το πρόβλημα :) Ότι θα έρθει είναι σίγουρο. Το θέμα είναι πότε!

Συνήθως, όταν θα συνάψετε κάποια συνεργασία με Ελληνικές ή ξένες agencies & studios, υπάρχει ένα σημείο όπου αναφέρεται η λέξη Deadline, το οποίο διαφέρει, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε project και σημαίνει ότι υποχρεούστε να παραδώσετε τη δουλειά σας μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, που πολλές φορές είναι διαφορετική από την ημερομηνία της “κάποιας στιγμής” που η έμπνευση μας αποφασίζει να έρθει.

Ευτυχώς, δεν το έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές στη πορεία μου ως web designer, αλλά όταν το παθαίνεις, ομολογώ ότι είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν, μαζί με τα bugs -  φαντάσματα του Internet Explorer 6.

Παρακάτω λοιπόν, θα αναφέρω τη δική μου μέθοδος αντιμετώπισης του designer block.web-inspiration

1. Κοιμηθείτε νωρίς (23:30 – 00:00 maximum), κοιμηθείτε 7 ώρες και 50 λεπτά με ξυπνητήρι. Μόλις χτυπήσει, βάλτε το 10 λεπτά αργότερα και ξανακοιμηθείτε :p  Απολάυστε την ελευθερία σας. Μπορείτε να κάνετε ότι γουστάρετε στα επόμενα 10 λεπτά. Να πάτε όπου θέλετε, με οποιοδήποτε όνειρο εσείς επιλέξτε να δείτε, γιατί έχετε ήδη ξυπνήσει τόσο ώστε να ελέγχετε τα όνειρα σας, αλλά όχι τόσο ώστε να μη σας πάρει ο ύπνος ξανά. Βέβαια, αν έχετε για ξυπνητήρι, nirvana ή  acdc, το κόλπο δε θα πιάσει.

2. Μόλις επιστρέψετε, προσφέρετε στον εαυτό σας ένα πλουσιοπάροχο πρωϊνό. Μέλι, Αυγά, τυρί, δημητριακά, φυσικός χυμός και Ελληνικός καφές ( όχι φράπα ) μπορούν να περιλαμβάνονται στο μενού. Αν έχετε κοπέλα, γυναίκα, κόρη ( που δεν πάει σχολείο ) ή Μαμά, είναι καλό να σας το κάνει εκείνη. Εσείς είστε κουρασμένοι. Δηλαδή, μόλις γυρίσατε από το ταξίδι σας, είναι αυτονόητο ότι θέλετε λίγο να χαλαρώσετε!

3. Είστε έτοιμοι για δράση! Είστε έτοιμοι για μεγάλες καταστάσεις! Κλείστε τον υπολογιστή σας! Μαντεύω ότι αυτό θα το έχετε διαβάσει σε όλα τα παρόμοια άρθρα όμως. Περιμένετε, δεν τελείωσα ;)

Βγείτε έξω για καφέδες και βόλτες ( Αν είστε στη Θεσσαλονίκη, επιβάλλεται η βόλτα στην παραλία ) . Έχετε 2.5 ώρες στη διάθεση σας. Εδώ μπορεί να καταναλωθεί και ο αγαπημένος φραπές μας, ναι ναι, το ελεϊνό υπόλειπο του κανονικού καφέ, που τον έχουμε κάνει μόδα. Η επιλογή των φίλων είναι σημαντική υπόθεση ωστόσο, δεν έχουμε πολυτέλεια για δήθεν-φίλους αλλά μόνο για όσους περνάτε πραγματικά καλά.

4. Μόλις επιστρέψετε φάτε μεσημεριανό, το οποίο έχετε προπαραγγείλει και πρέπει να είναι υγιεινό. Δηλαδή, λαχανικά, όσπρια, άσπρο κρέας ( κοτόπουλο, ψάρι ) και μαύρο ψωμί. No Coke. I SAID NO! Κουρασμένοι από τον καφέ και τις βόλτες και φουσκωμένοι από το μεσημεριανό, πρέπει να πάρετε έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο. Το οφείλετε στον εαυτό σας. Άλλωστε, ήδη έχετε εργαστεί σκληρά και έχετε κάνει 3.5 ολόκληρα βήματα μπροστά προς την αναζήτηση της χαμένης έμπνευσης. Κοιμηθείτε 40 λεπτά χωρίς να κάνετε το κόλπο με το ξυπνητήρι αυτή τη φορά. Πολύ γουστάρω το επόμενο βήμα :)

5. Μόλις σηκωθείτε, προχωρήστε άμεσα στην κουζίνα, δημιουργείστε τον αγαπημένο σας καφέ και αφήστε τον στο γραφείο.

Έπειτα, γεμίστε έναν μεσαίου – μεγάλου μεγέθους κουβά με νερό και παγάκια. Βάλτε το κεφάλι σας μέσα για 5 δευτερόλεπτα, βγάλτε το κατευθείαν και τυλιχτείτε με μια πετσέτα του Super Goofy ή του Indiana Goofy. Οκ, η πετσέτα μπορεί να έχει οποιονδήποτε υπερ ήρωα σαν  theme, αρκεί να είναι απορροφητική και καλής ποιότητος.

6. Μετά το υποθερμικό σοκ, έχετε ξυπνήσει για τα καλά ( Dude, έχεις πρόβλημα αν δεν έχεις ξυπνήσει :p ) , είναι περίπου 17:00, έξω ακόμη έχει ήλιο και η ημέρα είναι όλη δική μας. Αν δεν νοιώθετε ήδη πιο ξεκούραστοι, ξεαγχωμένοι και εμπνευσμένοι, θα είναι ένα δύσκολο project.

Ανάλογα με το είδος του project σας, ανοίξτε τις συγκεκριμένες CSS galleries. Π.χ, έχετε αναλάβει το σχεδιασμό ενός e-commerce website;  Ανοίξτε το http://cartcraze.com/. Σταματήστε να χάνετε χρόνο με τις πολυδιαφημισμένες galleries απ΄όπου θα πρέπει ούτος ή άλλως να χρησιμοποιήσετε την έμπνευση σας (που δεν έχετε ακόμη!) ώστε να απομονώσετε συγκεκριμένα στοιχεία που σας αρέσουν και έπειτα να τα συνθέσετε προσαρμόζοντας τα σε ένα unique web design piece, και θα καταλήξετε να αντιγράφετε. Ανοίγοντας μια εξειδικευμένη gallery, γλυτώνετε χρόνο από άσκοπο surfing και θα καταλάβετε/καταλήξετε συντομότερα τουλάχιστον το σωστό layout που πρέπει να έχει το project.

7. Αυτό που μπορείτε έπειτα να κάνετε, είναι να ακολουθήσετε ένα advanced photoshop tutorial, άσχετο με το project σας, αλλά από το οποίο ίσως αποκομίσετε κάποιες νέες προοπτικές που μπορείτε να πετύχετε με συγκεκριμένες τεχνικές που τυχόν ήδη γνωρίζατε. Μου έχει συμβεί 1 – 2 φορές και αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν πρέπει να υποτιμώ τίποτα. Όλα έχουν να σου δώσουν κάτι, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοικτά. Μπορεί να μη μάθετε νέες τεχνικές, αλλά να βρείτε νέες μεθόδους χρησιμοποίησης τους, σύμφωνα με την δική σας εμπειρία.

8. Σίγουρα έχετε κάποιον φίλο/συνάδελφο. Ρωτήστε τον τι γνώμη έχει για το  project, ίσως σας δώσει μια διαφορετική γνώμη, μια πλευρά που δεν είχατε φανταστεί.

9. Αν βρήκατε την έμπνευση, συνεχίστε όσο πάει. Μέχρι το πρωί! Δεν λέω να τελειώσετε το έργο άμεσα, αλλά αφήστε την έμπνευση να σας οδηγήσει. Βάλτε μια τελεία εκεί που θα τελειώσει, θα το καταλάβετε μόλις αρχίσετε και πάλι να δυσκολεύεστε.

Αν δεν τη βρήκατε μέχρι τις 12 το βράδυ, προτείνω να σταματήσουμε. Να κλείσουμε το pc και να κάνουμε μια προσπάθεια την επόμενη ημέρα. Ας δώσουμε στον εαυτο μας λίγο χρόνο :)

Με αυτό το post, εγκαινιάζω τη νέα ενότητα του blog μου “Έμπνευση”, μέσω της οποίας θα μοιράζομαι διάφορα πραγματάκια που πιστεύω ότι κάνουν καλό στην έμπνευση και δημιουργικότητα μου/μας.

Comments 0

No comments yet. Leave a comment

Follow me on twitter

I tweet interesting things about me, web design & NYC!