Οι στόχοι και η πορεία.

Θυμάμαι κάποια στιγμή στο χωριό, ένα μέτριο μέρμηγκα που βόλταρε για να βρει τροφή όσο έπινα τον καφέ μου στην αυλή και μου έκανε εντύπωση πως άρπαξε ένα τεράστιο κομάτι από κουλουράκι και προσπαθούσε να το κουβαλήσει. Περνούσα πολύ ωραία, ήμουν ξέγνοιαστος και κάτι σε αυτή την εικόνα με διασκέδαζε. Όλα τελείωσαν πολύ γρήγορα μόλις η αδίστακτη σαγιονάρα της μητέρας μου, σταμάτησε απότομα την περιπέτεια του φίλου μου και εκεί, απλώς μου ήρθε.

Τι έχουμε εδώ;

Έχουμε ένα πολύ εργατικό μυρμήγκι ( και καλό χαρακτήρα!! :p ), το οποίο όλη μέρα προσπαθεί να βρει τροφή, την  βρίσκει, την κουβαλά και έπειτα την αποθηκεύει στη φωλιά του για το Χειμώνα. Μερικές φορές κάνει υπερπροσπάθεια κουβαλώντας υπέρογκες ποσότητες και δαπανόντας σχεδόν όλη την ημέρα σε αυτή του την εργασία, κάνοντας όνειρα για έναν χειμώνα με φαγητό, ζεστασιά στη φωλιά και μυρμηγκίνες.  Κι όμως, η ζωή είχε άλλα σχέδια για αυτό ( η παντόφλα βασικά ).

Αυτή η δραματική εξέλιξη τίναξε στον αέρα, όχι τόσο τους στόχους μου για το μέλλον, αλλά τον τρόπο με τον οποίο προσπαθώ να τους επιτύχω.

Ναι κυρίες και κύριοι, το μυρμήγκι με δίδαξε.

Ο στόχος μου μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρος. Να γίνω καλύτερος σε αυτό που κάνω και καλύτερος άνθρωπος. Τα πάω πολύ καλά στο πρώτο, σκατά στο δεύτερο. Έχω υιοθετήσει έναν ξέφρενο ρυθμό ζωής που δε μου επιτρέπει να κάνω και πολλά, εκτός από το να δουλεύω. Στον ελεύθερο μου χρόνο εξακολουθώ να δουλεύω.

Αναλύοντας περισσότερο τα πράγματα, βλέπω ότι οι επαγγελματίες της γενιάς μου έχουν εθιστεί στο να βάζουν στόχους, να τους φτάνουν γρήγορα ώστε να βάλουν τους αμέσως επόμενους μεγαλύτερους. Άλλοι το κάνουν για τα χρήματα, άλλοι για τη δόξα, άλλοι για τον εγωισμό τους και άλλοι ( οι πιο τυχεροί ) γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν και είναι εθισμένοι σε αυτό ( χμμ…Εδώ είμαστε ).

Το να ερευνώ, να αναλύω, να σχεδιάζω και να παραδίδω άρτιες ιστοσελίδες που πουλάνε και το να κάνω τα πάντα για να επιτύχουν το στόχο τους,  δεν είναι μόνο η δουλειά μου, αλλά και το πάθος μου, χωρίς ωστόσο να με προσδιορίζει σαν άνθρωπο.

Σημασία δεν έχει μόνο  ο στόχος , αλλά και η πορεία του  καθενός από εμάς μέχρι εκεί. Μην ξεχνάς να το διασκεδάζεις που και που, μη ξεχνάς τους διπλανούς σου, μη ξεχνάς τον εαυτό σου.

Είμαστε παραπάνω από επαγγελματίες, είμαστε πολύ καλύτεροι από αυτό. Είμαστε χαρούμενοι άνθρωποι με όμορφα αισθήματα και happy thoughts.

Είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε πάνω από όλα λόγω της προσωπικότητας μας, η οποία προσδιορίζεται από 1002  μικρά και μεγάλα πραγματάκια, διαφορετικά για τον καθένα.

Αξίζουν και σε αυτά λίγη σημασία, έτσι δεν είναι;

Όχι δεν είναι έτσι. Τους αξίζει περισσότερη σημασία.

Back to work :)

Comments 10

  • Published in:
  • Article by: klou

10 Responses

lexx

Τους αξίζει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας. Η “ανθρώπινη” πλευρά μας, η πιο ευαίσθητη, ευάλωτη και σίγουρα πιο έντονη πλευρά της προσωπικότητα μας είναι αυτή που ορίζει και τις άλλες τελικά. Αν την παρατήσεις, θα σε παρατήσει και αυτή.

Αυτό που λες, για τους στόχους, με προβληματίζει από πολύ παλιά. Βάζεις στόχους, τους πιάνεις, προχωράς, και που πας; Σόρύ για το δραματικό αλλά είναι η αλήθεια. Πας να πεθάνεις. Οπότε, είναι καλό να σταματάς συχνά και να αναρωτιέσαι: Πότε ήταν η τελευταία φορά που συνειδητοποίησα το που είμαι και όχι το που πάω.

Επίσης κάτι που σκεφτόμουν χθες το βράδυ είναι ο χρόνος πάλι. Η ταχύτητα δεν έχει να κάνει καθόλου με τον χρόνο. Αλλά αυτό θα το κάνω ποστ στο δικό μου blog :P

#FN$#

Καλησπέρα! :)
Καιρό -πραγματικά όμως- έχεις να γράψεις…
Όσο για το μυρμήγκι… κρίμα. :(

klou

#FNS#

Έχεις δίκιο και η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσει. Θα προσπαθήσω να γράφω πιο τακτικά!

Petros Amiridis

Πολύ ωραία τα λες. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο (μάλλον) αλλά τελευταία με απασχολούν παρόμοια ζητήματα. Δεν κάνω κάτι δραματικό για να αλλάξω λίγο την προοπτική από την οποία βλέπω τη ζωή.

Απλώς, προσπαθώ κάθε μέρα να θυμηθώ πως σήμερα είμαστε και αύριο δεν είμαστε καθώς και βλέπω που και που αυτό το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=XGK84Poeynk (Symphony of Science – ‘We Are All Connected’)

Το τελευταίο απλά μου θυμίζει πως και εγώ μυρμήγκι είμαι μπροστά στο σύμπαν.

PanosJee

Πολύ ωραίοα άρθρο πρόσφατα είχα μια τέτοια συζήτηση. Δυστυχώς η δουλειά είναι ανεμομαζώματα ανεμοσκορπίσματα. Αν προσπαθούσαμε να γιατρέψουμε τον καρκίνο ή να δούμε τι είναι πέρα από το γαλαξία θα είχα μια πιο καθολική και πιο διαχρονική σημασία. Δυστυχώς κίνουμαστε στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς που μαζί με την θρησκεία και τον εθνικισμό (για μένα) είναι τα πιο μεγάλα ψέματα. Οπότε και μια άρτια ιστοσελίδα για έναν έμπορο δεν ειναι καμιά τομή ούτε στη ζωή μας ούτε στην ανθρωπότητα. Πρέπει απλά να λες στις 7-8 κλείνω τον υπολογιστή και είτε πάω για ποδήλατο, είτε βλέπω τους φίλους μου είτε διαβάζω Φιλοσοφία είτε θα φτιάξω μαρμελάδα από τα βερύκοκα που μάζεψε η γιαγιά μου… Κινήσεις γενικώς που μας συνδέουν με την πραγματική και ουσιαστική ζωή

klou

@PanosJee

Ίσως επειδή όλα αυτά μας φαίνονται μακρινά, για αυτό τα θεωρούμε τόσο σπουδαία.
Έχω την εντύπωση ότι μέσα στην ψυχή και την καρδιά του ανθρώπου κρύβονται εξίσου σπουδαία μυστήρια, όπως πολύ πιθανόν να είναι αυτό που γίνεται πέρα από τον γαλαξία!

Προσωπικά πάντως, όταν μια άρτια δική μου ιστοσελίδα κάνει έναν έμπορο να “ζει” ή πλουσιότερο, νοιώθω φανταστικά, γιατί είναι το απόλυτο αίσθημα της επιτυχίας που εκτοξεύει τα επίπεδα των “happy” χημικών ουσιών που υπάρχουν στο σώμα σου, στο max, και νοιώθεις σαν τον βασιλιά του κόσμου :)

Ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία που άσχημα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας, όμως και όμορφα. Είμαστε βουτιγμένοι στα ψέμματα και στη λάσπη.
Αν κοιτάξεις πάνω σου όμως, παντού υπάρχει φως.

Άλλοι καταφεύγουν στο Μηδενισμό ή την Αναρχία.

Εγώ αυτό που λέω, νομίζω, είναι να ζούμε τα όμορφα κοιτώντας το φως, ενώ παράλληλα είμαστε σε εγρήγορση για όλα τα άσχημα που γίνονται γύρω μας και να μην είμαστε δεκτικοί σαν ζόμπι σε ότι μας πλασάρουν και πασάρουν.

Κακά τα ψέμματα, το να είσαι Γιατρός και να γιατρεύεις τον κόσμο έχει γαμώ τα νοήματα.
Κάποια επαγγέλματα είναι ταυτόχρονα και λειτούργημα.

Όμως, δεν είναι όλα τα λειτουργήματα και επαγγέλματα και εδώ έρχεται αυτό που γράφω, ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει κανέναν ως άνθρωπο μόνο από το επάγγελμα του, όσο παθιασμένος και αν είναι με αυτό, και οι πρώτοι που πρέπει να το καταλάβουν αυτό, είναι εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας :)

theodore

Συμφωνώ με @Panosjee.
Θα είμαι συνοπτικός, ζωή pc δεν υφίσταται… pc να βγάζω χρήματα ώστε να έχω ελεύθερο χρόνο υφίσταται.

klou

@theodore

ζωή pc δεν υφίσταται. Ζωή mac, κάτι αρχίζει να υφίσταται :lol:

Leave a comment

Follow me on twitter

I tweet interesting things about me, web design & NYC!