Tools for your Business: Desktop, Online & Iphone Apps.

Στη δουλειά μας  (τι; δεν είσαι web-something;;), αυτό που μετρά περισσότερο είναι η δημιουργικότητα. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημιουργικότητα μας πάση θυσία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για αυτή!

Κατά την ταπεινή μου άποψη η δημιουργικότητα είναι έμφυτο χαρακτηριστικό των ανθρώπων. Βρίσκεται στις ιδέες τους, στις σχέσεις τους με τους άλλους και φυσικά, στη δουλειά τους.

Καθώς βελτιωνόμαστε στη δουλειά μας, οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται, μας πιέζουν και απαιτούν ένα μεγάλο μέρος του καθημερινού διαθέσιμου χρόνου μας.

Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη δημιουργικότητα μας σε υψηλά επίπεδα πρέπει να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε αποτελεσματικά όλα τα υπόλοιπα πράγματα που δεν έχουν άμεση σχέση με αυτή, αλλά είναι θεμελιώδη για τη λειτουργία της επιχείρησης μας.

Σε αυτό το άρθρο, γράφω ποιες εφαρμογές με βοηθούν να πετύχω τα παραπάνω.

Desktop Applications

#Υποσημείωση: Ελπίζω ότι όλοι όσοι με διαβάζετε έχετε αποφύγει ή θα αποφύγετε πολύ σύντομα την σκοτεινή πλευρά της Microsoft. Οι Desktop εφαρμογές που προτείνω είναι κατά 99% mac related. ( Πάλι καλά, είναι λίγες :) )

1. Quicksilver  – Αυτόματη εύρεση και εκτέλεση εφαρμογών

Για να ανοίξετε μια εφαρμογή πρέπει να πάτε στον Finder – Applications και να βρείτε την εφαρμογή που ψάχνετε και να κάνετε κλίκ. Με το Quicksilver, απλώς πληκτρολογείς τα αρχικά της εφαρμογής και απλώς…ανοίγει! Απλά δεν πιστεύω ότι έκανα όλη αυτή τη διαδικασία πριν το Quicksilver.

2. Billings3

Αν αρχίζεις τώρα ή αν έχεις άλλα έσοδα και οι “πελάτες” σου είναι τόσοι που μπορείς πραγματικά να τους διαχειριστείς μόνος σου χωρίς βοήθεια ( κάτι που σημαίνει πως έχεις και τα ανάλογα έσοδα ) η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν σε ενδιαφέρει ακόμη.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, το billings3 είναι η εφαρμογή που έψαχνες για να βάλει σε μια τάξη τα οικονομικά στοιχεία της μικρής επιχείρησης που τρέχεις. Προτιμολόγια, τιμολόγια, πληρωμές, καταμέτρηση ωρών εργασίας, δυνατότητα εισαγωγής custom templates τιμολογιών, παρακολούθηση αποδείξεων και τα αντίστοιχα reports είναι μερικά από τα στοιχεία της εφαρμογής.
Δουλεύει μόνο σε mac και τα 29.9 ευρώ που κοστίζει, θεωρώ ότι είναι πολύ λίγα για αυτό που προσφέρει.

3. LittleSnapper

Ένας καταπληκτικός τρόπος έμπνευσης. Χωρίστε τα screenshots σας σε κατηγορίες, βάλτε τους tags και σε μέσα σε “έξυπνα” collections ώστε κάθε φορά που ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο να το βρίσκετε ASAP.

Online Apps

Η δουλειά μου είναι online. No internet, no money και ήταν κάπως αναμενόμενο οι περισσότερες εφαρμογές που χρησιμοιώ να είναι online.

1. Dropbox.com

Το dropbox είναι ένα σύννεφο φιλοξενείας κάθε είδους αρχείων. Το καλύτερο feature του είναι ότι δημιουργεί ένα φάκελο εν ονόματι dropbox σε όλους τους υπολογιστές σας ( mac or pc ) και κάθε φορά που τροποποιείτε, διαγράφετε ή προσθέτετε ένα νέο αρχείο, όλοι οι φάκελοι συγχρονίζονται μεταξύ τους αυτόματα. Για αρχεία που θέλετε να μοιράζεστε με τον έξω κόσμο, υπάρχει ο φάκελος public, ότι πρέπει για preview λόγους.

2. ProjectBubble.com

Αν και χρησιμοποιώ το Billings3 για προτιμολόγια, tracking πληρωμών και χρεών, το projectbubble εκτός από τα προαναφερθέντα features, είναι ένα καταπληκτικό project management εργαλείο, χωρίς περιττά φρου-φρου ή χωρίς το χάος των μεγάλων προγραμμάτων που απευθύνονται ανάλογα σε μεγάλες εταιρίες. Το καλύτερο μέρος το άφησα για το τέλος. Είναι δωρεάν!

3. Delicious.com

Αν και δε νομίζω να υπάρχει εκεί έξω κάποιος που δεν χρησιμοποιεί το delicious, οφείλω να το αναφέρω μιας και για μένα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία, καταγραφής χρήσιμων άρθρων που δεν έχω χρόνο να διαβάσω άμεσα, αλλά και inspiration tool, αποθανατίζοντας τις γνωστές “λίστες”. Κάνοντας tag τα πάντα, ξαφνικά βρίσκεσαι με τη δική σου business resources library. Ένα πολύ cool feature είναι ότι μπορείς να γίνεις συνδρομητής άλλων μελών που χρησιμοποιούν το delicious και να παρακολουθείς τα δικά τους resources. Π.χ. το delicious του φίλου Jason, είναι αυτό. Παρακολουθώντας το, ξέρετε λίγα από τα σημαντικά πράγματα που μαθαίνει καθημερινά.

4. Google apps.

Δεν θέλω καν να αναφερθώ στο Gmail, στο σημαντικότερο εργαλείο όλων των εποχών ή το Analytics. Αν δεν τα γνωρίζεις προφανώς είσαι ο Χίρο Νακαμούρα των Heroes και έχεις κολλήσει κάπου στο 1995.
Θα περάσω κατευθείαν στα Google Docs, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν life savers. Είναι σημαντικό να κρατάς τα documents σου on the cloud, διαθέσιμα παντού και πάντα, με την δυνατότητα να τα μοιραστείς με όποιον θέλεις κατόπιν πρόσκλησης ή ακόμη να τους δώσεις μια Public address.

Το google calendar, μπορεί να γίνει το επόμενο Marketing plan tool σας. Στην αρχή τό είχα παραμερίσει μιας και ποτέ δεν ήμουν fan των Calendars, αλλά η δυνατότητα προσθήκης πολλαπλών calendars, ο συγχρονισμός του με το iphone και το calendar του mac και η δυνατότητα sharing και multi user – editing, είναι core features που σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε το ημερολόγιο σας, ή καλύτερα τις ενέργειες για κάθε επαγγελματική σας δραστηριότητα με όλους τους δυνατόυς τρόπους.
Έχετε ανακαλύψει το igoogle; Μια επιφάνεια με tabs. 1ο tab: Whatismyip, google calendar, google reader. 2o tab, web design news. 3o tab Photoshop. 4o tab. Freelance. 5o tab, new websites/wanna be on the list. 6o tab inspiration και νομίζω ότι κάπου εδώ τελειώσαμε με την ενημέρωση της ημέρας και με όλους τους υπόλοιπους readers εκεί έξω.

5. Mailchimp.com / Campaignmonitor.com

Το e-mail marketing είναι μεγάλη υπόθεση. Κάποιοι το έχουν ταυτίσει με το spam και νομίζουν ότι με τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που βλέπουν το κάνουν σωστά, αλλά οι συνέπειες δεν αργούν. Αν όμως γίνει πραγματικά σωστά, μιλάμε για την αποτελεσματικότερη μέθοδο Online πωλήσεων σήμερα.
Για να εχει αποτελέσματα, χρειάζεται το σωστό μήνυμα, η σωστή επικοινωνία του, ο σωστός τρόπος εύρεσης e-mail διευθύνσεων και οι σωστές εφαρμογές Email Campaign.
Τα προγράμματα που χρησιμοποιώ μου δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των campaigns που τρέχω σε βάθος, είναι καλύτερα από οτιδήποτε custom έχω δει εκεί έξω και οι έξυπνες εταιρίες το έχουν ήδη καταλάβει και αντί να προχωρούν σε δημιουργία ξεχωριστών εφαρμογών, κάνουν customized τα συγκεκριμένα και ενημερώνουν τους πελάτες τους.

Offtopic: Φίλε website owner, Υπεύθυνε marketing, Γενικέ  διευθυντή και ιδιοκτήτη εταιρίας. Αν προσπαθήσουν να σου πουλήσουν εφαρμογή E-mail Campaign, ( πρόγραμμα που στέλνεις e-mail και παρακολουθείς την εξέλιξη τους ) μην την αγοράσεις. Υπάρχει καλύτερη και φτηνότερη λύση.

Το campaignmonitor για μένα αποτελεί την αγαπημένη μου εφαρμογή. Το χρησιμοποιώ για εταιρίες με e-mails άνω των 3000, κάθε καμπάνια που στέλνω κοστίζει 5$ + 1 cent/email address και η διαδικασία δημιουργίας της καμπάνιας είναι πανεύκολη.

Το mailchimp είναι εξίσου εύκολο στη χρήση του, έχει τα ίδια features παρακολούθησης της καμπάνιας αλλά έχει ένα kill feature που δεν μπορεί να αγνοήσει καμία μικρομεσαία επιχείρηση. Σε αφήνει να το χρησιμοποιήσεις εντελώς δωρέαν, αν έχεις εώς και 500 συνδρομητές και εφόσον στέλνεις μέχρι 3000 e-mails κάθε μήνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με 500 συνδρομητές, μπορείς να κάνεις μέχρι και 6 δωρεάν καμπάνιες κάθε μήνα.
Για τα προσωπικά σας project, για τα μικρά σας project πριν μεγαλώσουν και έχουν χρήματα για να ξεκινήσουν κάτι μεγαλύτερο, η προσφορά του mailchimp είναι αχτύπητη.

6. Twitter management

Αν έχεις πάνω από 1 λογαριασμό στο twitter ( και σε ενδιαφέρει η εξέλιξη τους ), σύντομα διαπιστώνεις πως για να τους παρακολουθήσεις, χρειάζεσαι κάτι διαφορετικό από το απλό twitter interface. Χρειάζεσαι ένα εργαλείο multiple twitter accounts και για μένα η εφαρμογή που μου έλυσε τα χέρια είναι η cotweet.com.
Η ταυτόχρονη διαχείριση πολλών λογαριασμών, η δυνατότητα προσθήκης ρόλων διαχείρισης περισσότερων ανθρώπων για συγκεκριμένα accounts, ο προγραμματισμός μελλοντικών tweets και η ευκολία χειρισμού, είναι μερικά από τα δυνατά χαρακτηριστικά της εφαρμογής.

7. Pingdom.com

Το pingdom είναι η πιο αξιόπιστη εφαρμογή ενημέρωσης για την Online κατάσταση των websites ή web services σας.  Παλιότερα είχα δοκιμάσει και το aremysitesup.com, αλλά δυστυχώς πολλές φορές  η απόκριση του ήταν αργή.

8. Buxfer.com

Το buxfer είναι ένα αναλυτικό πρόγραμμα καταγραφής εσόδων εξόδων ή πιο απλά in english, money management too. Eίναι αρκετά απλό, παράγει έξυπνες reports και η όλη λειτουργία του βασίζεται στα tags. Με άλλα λόγια, ορίζεις ένα ή περισσότερα tags σε κάθε είδος πηγή εσόδων/εξόδων σου και το buxfer σε ενημερώνει για το τι γίνεται στη ζωή σου. Ένα πολύ καλό feature της εφαρμογής, είναι πως έχει widget για το iGoogle, πράγμα που με διευκολύνει αφάνταστα για την καθημερινή της χρήση. Προσωπικά το χρησιμοποιώ για να κάνω track τα προσωπικά μου έξοδα και έχω να δηλώσω πως είναι αξιοθαύμαστο πόσα χρήματα ξοδεύεις σε μικροποσά!

Iphone Applications

Το iphone είναι ένα καταπληκτικό business εργαλείο και παρακάτω γράφω τις business oriented εφαρμογές που χρησιμοποιώ.

1. WhatTheFont

Στο περιοδικό που ξεφυλλίζετε υπάρχει μια νέα γραμματοσειρά που θέλετε οπωσδήποτε να τη χρησιμοποιήσετε στο επόμενο project σας. Πως θα τη βρείτε; Απλά φωτογραφήστε την και με το WhatTheFont έχετε μεγάλες ελπίδες να μάθετε ποια είναι. Απαιτείται σύνδεση στο internet.

2. Billings Touch

Η mobile έκδοση του Billings για το Iphone απλά τα σπάει. Έχετε την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης σας στην τσέπη σας, φυσικά με δυνατότητα συγχρονισμού.

3. Dropbox

Το dropbox στο iphone σου. Τα αρχεία σου, παντού. Για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, πρέπει φυσικά να είστε connected.

4. Bookmarks Pro

Τα bookmark σας στο delicious, διαθέσιμα στο iphone σας με τη μορφή εφαρμογής, εύκολα προς διαχείριση και ανάγνωση.

5. Ego

Το Ego μαζεύει όλα τα feed σας, όλα τα websites analytics σας από google & mint, τα social profile σας στο twitter και σας παρουσιάζει ένα sum up με τα πιο βασικά στατιστικά. Χρήσιμο ε; Ενημέρωση On the fly.

6. Analytics

Αναλυτική ενημέρωση google analytics για όλα τα profile & account που τυχόν έχετε. Ότι βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή σας, το βλέπετε στην οθόνη του iphone.

7. BirdBrain

Αναλυτικότερα στοιχεία και παρακολούθηση των trends στους twitter λογαριασμούς σας. Πόσοι νέοι ακολουθητές υπάρχουν, ποιοι λιποτάκτησαν, τι πρόοδος υπάρχει καθ’όλο το διάστημα που χρησιμοποιείτε το twitter, όσον αφορά την αύξηση των ανθρώπων που σας παρακολουθούν. Πως αυτό επηρρεάστηκε από τα Retweet που σας κάνανε και άλλα χρήσιμα πράγματα για κάποιον που ασχολείται λίγο περισσότερο με το twitter.

8. iHolidays

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, σε συνδιασμό με τον συγχρονισμό του google calendar με το iphone calendar, είναι από τις Ελληνικές εφαρμογές που με χαροποίησαν ιδιαίτερα και μου έκαναν τη ζωή λιγάκι ευκολότερη. Έχω πλέον στο χέρι μου, τις παγκόσμιες εορτές, τα τριήμερα, τις Εθνικές Αργίες, τις μεγάλες γιορτές, τις ονομαστικές Ελληνικές εορτές και μπορώ να σχεδιάζω τις επόμενες προωθητικές ενέργειες μου. ( omg, είμαι e-marketer! )

9. Connect

Το quickoffice Connect συνδέει τον τοπικό φάκελο εγγράφων του iphone, με τον λογαριασμό σας στο mobile.me, google docs, dropbox, box.net.

Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να επιλέξετε αυτά που πραγματικά είναι χρήσιμα για εσάς και την μοναδικότητα των συνηθειών και λειτουργιών της δουλειάς σας.

Comments 4

4 Responses

Sugarenia

Billings ftw.

Είναι ένα από τα apps που πλέον έχω όλη μέρα ανοιχτά στο PC.

Ακόμα κι αν δεν τιμολογώ τον πελάτη βάσει ώρας (οπότε και το timer στη menubar είναι εξαιρετικά χρήσιμο) βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον να χρονομετρώ τη δουλειά μου κάθε μέρα.

Εξαιρετική εφαρμογή, αν και κάποια στιγμή θα ήθελα να ρίξω μια ματιά και στο On The Job (http://stuntsoftware.com/onthejob/).

klou

Φαίνεται ωραία εφαρμογή, αλλά μετά το buxfer & Billings είμαι full covered :)

George Terezakis

Πολύ ωραία λίστα, thanks! Μερικά τα ακούω για πρώτη φορά.
Το billings εμένα πάλι δε μου κάθεται με τίποτα. Γενικά δε χρειάζομαι invoice tracking και το βρίσκω εξωφρενικά περίπλοκο για απλή παρακολούθηση χρόνου.
Για το σκοπό αυτό κατέληξα (μετά από αρκετές δοκιμές) στο letsfreckle.com, το οποίο και συνιστώ ανεπιφύλακτα, είναι από τα πιο όμορφα, καλοφτιαγμένα και ευχάριστα στη χρήση web apps που έχω χρησιμοποιήσει (έχει και ένα πολύ καλοφτιαγμένο timer).
Για τις λίγες φορές που χρειάζεται να στείλω προτιμολόγιο ή εκτίμηση προς έγκριση χρησιμοποιώ το ballparkapp.com (δωρεάν για μέχρι 3 το μήνα).
Επίσης βρίσκω εξαιρετικό το pulseapp.com για οποιονδήποτε τρέχει τη δική του επιχείριση ή δουλεύει ως freelancer, δίνει πολύ καλή εικόνα του cash flow και επιτρέπει προβλέψεις και υποθετικά σενάρια για τους επόμενους μήνες.

klou

Γειά σου George :)

Το letsfreckle.com φαίνεται όμορφο, ωστόσο όταν ήθελα μόνο να κάνω track το χρόνο μου, χρησιμοποιούσα το http://slimtimer.com/, το οποίο όμως είναι web app, αλλά είναι δωρεάν.

Μια εφαρμογή που συνδιάζει τα features του pulseapp.com και του ballparkapp.com είναι το εξαιρετικό harvest.com, αλλά προσωπικά ποτέ δεν ήμουν into monthly payment για αυτού του τύπου τις εφαρμογές. Το pulseapp πάντως έχει εξαιρετικό interface.

Προτιμώ το δωρεάν buxfer, που κάνει ότι και το pulse και αν ήταν να χρησιμοποιήσω κάτι μεταξύ, τιμολογίων, management, money tracking θα πήγαινα straight to projectbubble.com, όσο ακόμα είναι δωρεάν.

Είναι απίστευτα απλοποιημένη εφαρμογή για αυτά που προσφέρει.

Προς το παρών όμως το billings είναι υπερ αρκετό για μένα.

Leave a comment

Follow me on twitter

I tweet interesting things about me, web design & NYC!