Γιατί αγνοώ τον Internet Explorer.

Σε αυτό το blog/website ο internet explorer αγνοείται, συστηματικά και εσχεμένα.

Αγνοείται γιατί ο συγγραφέας αυτού του άρθρου και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας ( και διάσημος playboy ), σοφά αποφάσισε.

Λοιπόν, ας αφήσουμε τα σάπια και τις μαγκιές. Όταν κάνεις ένα website για να βγάλεις χρήματα μέσω πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών, δεν θέλεις να χάσεις ούτε ένα δολλάριο. Ούτε έναν πελάτη. Και σίγουρα υπάρχει κάποιος εκεί έξω που χρησιμοποιεί Internet explorer 6 π.χ. (Ξέρω που μένεις…) και είσαι αυτόματα υποχρεωμένος να βελτιστοποιήσεις το website σου ώστε να εμφανίζεται με αξιοπρέπεια και σε αυτόν. Δεν πρέπει να φαίνεται ίδιο, όχι βέβαια! Απλά πρέπει να εμφανίζεται νορμάλ και όχι σπασμένο με τις πληροφοριές να κολυμπούν κάνοντας 8άρια στην οθόνη.

Έτσι σε κάθε μα κάθε πελάτη μου, οφείλω να παραδώσω ένα Design που παίζει τέλεια στους μοντέρνους browsers και όσο καλύτερα γίνεται στους παλιούς browsers όπως ο IE6.

Τι γίνεται όμως σε αυτό εδώ το website; ( Όποιος θέλει ας το ανοίξει σε IE )  Κι εγώ πουλάω υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας μου.

Πως εμφανίζεται σε παλιούς browsers;  Όποιος το βλέπει σε έναν από αυτούς ας μου πει στα σχόλια κι εμένα γιατί δε θυμάμαι. Το είχα δει μια φορά από ένα windows xp sp2 PC σε IE6 για μερικά δευτερόλεπτα και δεν ξαναασχολήθηκα με το θέμα.  Γιατι;

α. Γιατί είμαι τυχερός που έχω επιλέξει να πουλάω εξειδικευμένα υπηρεσίες Design, κάτι που σημαίνει πως απευθύνομαι σε ανθρώπους που χρειάζονται μόνο το Design από το σύνολο των διαδικασιών που χρειάζεται ένα website για να γίνει και αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θα μιλήσω έχουν ήδη λύσει/βρει λύσεις για τις υπόλοιπες διαδικασίες, ίσως ασχολούνται οι ίδιοι με το αντικείμενο (συνήθως αυτό ισχύει). Είναι advanced users και έχουν αφήσει πίσω τους κάθε παλιό browser.

β. Γιατί επίσης πουλάω υπηρεσίες παραγωγής ιστοσελίδων, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Ποιος απλός/μέτριος χρήστης του web θα προσλάμβανε έναν άνθρωπο ώστε να είναι υπεύθυνος για την κατασκευή της ιστοσελίδας του; Για αυτό υπάρχουν όλες οι εταιρίες/studio εκεί έξω.

Όταν τα πράγματα όμως είναι λίγο πιο πολύπλοκα από αυτό και χρειάζεται ένας άνθρωπος από την πλευρά της εταιρίας ή από την πλευρά της γενικής εποπτείας να επιλέξει συνεργάτες, εργαλεία, ανθρώπινο δυναμικό και να στήσει όλο αυτό το έργο, αυτός ο άνθρωπος είμαι και εγώ. ( βλέπετε, μηδέν εγωισμός, “και εγώ”, είμαι περήφανος για μένα :P )

Πάλι σε αυτή την περίπτωση έχω να κάνω με ανθρώπους που μπορούν να αξιολογήσουν το τι κάνω, ποιος είμαι και πως μπορούν να κερδίσουν από τις υπηρεσίες μου και πόσο τυχερος είμαι που για ακόμη μια φορά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θυμούνται σαν ένα κακό όνειρο κάθε παλιό browser.

γ. Γιατί έχω πολλά πράγματα να κάνω, πολλά πράγματα να μάθω και το να σπαταλήσω έστω και 1 λεπτό για να βελτιστοποιήσω το δικό μου website μου φαίνεται ως την υπέρτατη βλακεία και ταυτόχρονα λανθασμένη εμπορικά απόφαση. Το να κάτσω στην καρέκλα μου και να κάνω ένα διάλειμμα, γράφοντας αυτό το άρθρο, έχει πολλά περισσότερα να μου δώσει.

Ποια είναι η δική σας άποψη;

Comments 3

3 Responses

Pantso

Σωστά τα λές, αλλά για μένα που ασχολούμαι με το html μέρος των design, είναι λίγο διαφορετική ιστορία. Όταν ένας πελάτης θέλει ένα e-μαγαζί ή ένα ειδησειογραφικό site, πρέπει να φροντίζεις να παίζει άψογα σε όλους τους browsers. Όλους μα όλους.
Μπορεί να έχεις μικρές ατέλειες σε κάποιους από τους παλιότερους, αλλά πρέπει όσα δείχνεις να είναι τουλάχιστον σωστά. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει αρκετές ώρες κάψιμο και hacks για να το πετύχεις. Όπως βλέπουμε και στο http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp , αν η σελίδα σου παίρνει για παράδειγμα 100 επισκέψεις από όλο τον κόσμο τον μήνα, δεν μπορείς να αποφύγεις τους 7 που θα το δούν από IE6 και τους 9 από IE7. Οπότε για καλύτερα απότελέσματα και περισσότερη αξιοπιστία, αξίζει το κάψιμο. Βέβαια το καλό είναι ότι σύντομα όλοι αυτοί θα γίνουν μηδέν πολύ σύντομα, αλλά πάντα θα υπάρχουν “δύσκολοι” browsers…

klou

@Pantso

κι εγώ ασχολούμαι με το html μέρος των design και νομίζω πως λέμε το ίδιο πράγμα
Ουσιαστικά αυτό που λέω σε αυτό το άρθρο είναι πως ξοδεύω πάρα πολύ ενέργεια για να βελτιστοποιώ τις ιστοσελίδες των πελατών μου και θεωρώ χάσιμο χρόνου να το κάνω για τη δική μου σελίδα, για τους λόγους που εξηγώ :}

Leave a comment

Follow me on twitter

I tweet interesting things about me, web design & NYC!