bBooks.gr | Από την πλευρά του designer!

Πριν περίπου 4 μήνες, ξεκίνησα ένα νέο project που πλέον κι εγώ βαριέμαι να αναφέρομαι κάθε φορά σε αυτό όταν γράφω ένα νέο άρθρο, αλλά τι να κάνω.. Κάπως έτσι άρχισαν όλα, να μην το πω; :}

Το να σχεδιάζω websites ακολουθώντας πιστά οδηγίες και σκίτσα ή wireframes μου φάνηκε μια καλή ιδέα ώστε να αρχίσω να δουλεύω περισσότερο με συνάδελφους, web developers, startups και agencies εκτός Ελλάδος κι έτσι και έγινε. Βλέπετε, η μεθοδολογία του Ελληνικού website design σπάνια περιλαμβάνει μέσα το Wireframing.

Το wireframe plus όμως άρεσε και στους Έλληνες συνάδελφους και ήταν η αιτία να γνωρίσουν τη δουλειά μου κι άλλοι άνθρωποι και να ξεκινήσουν κάποιες πολύ καλές συνεργασίες.

Μια από αυτές είναι η συνεργασία που ξεκίνησε πρόσφατα με την ομάδα του skroutz. Για όσους δεν γνωρίζουν το Skroutz, πρόκειται για την μεγαλύτερη Ελληνική μηχανή αναζήτησης διαφόρων ειδών και αγαθών σε περισσότερα από 500 ηλεκτρονικά καταστήματα. Ένα από τα επιμέρους projects της εταιρίας, είναι η hosted πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, Skroutzstore.

Skroutzstore

Εγώ καλέστηκα να παρέχω τις υπηρεσίες μου σε όσους πελάτες χρειάζονται custom UI design και δεν καλύπτονται από τα έτοιμα θέματα που διαθέτει δωρεάν το skroutstore και μιας και το e-commerce design είναι ο αγαπημένος μου τομέας, ενθουσιάστηκα με την ιδέα.

Το skroutzstore στα Ελληνικά, σημαίνει ότι μπορείς να αρχίσεις τη δική σου online business και πωλήσεις άμεσα και χωρίς να δώσεις μια περιουσία. Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για θέματα φιλοξενείας και τεχνικής υποστήριξης, ούτε για θέματα στήσιμου της πλατφόρμας e-commerce, μιας και όλα αυτά είναι μέσα σε ένα πακέτο που μπορείς να αγοράσεις από 25 ευρώ το μήνα, με την αξιοπιστία μιας εταιρίας η οποία ασχολείται με το μεγαλύτερο project για το Ελληνικό e-commerce αυτή τη στιγμή.

Οπότε γνωρίζεις και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Δεν έχεις πέσει σε αλεξιπτωτιστές που σου υπόσχονται e-shop με 500 και 1000 ευρώ, γιατί αν εγώ γνώριζα σήμερα έναν άνθρωπο που μου έλεγε ότι με 700 ευρώ κάθε χρόνο παίρνω ότι μου δίνει το skroutzstore αυτή τη στιγμή, χωρίς να ακούσω κάτι άλλο θα θεωρούσα αυτόματα ότι ειναι αλεξιπτωτιστής και επικίνδυνος γιατί ένα σοβαρό e-commerce project ξεκινά από πολύ μεγαλύτερα νούμερα.

Για τους παραπάνω λόγους, υπάρχει μια τεράστια λίστα με ηλεκτρονικά καταστήματα βασισμένα σε αυτή την πλατφόρμα.

Σε ένα πρόσφατο Open Coffe της Θεσσαλονικης, παρουσιάστηκε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που χρησιμοποιεί την πλατφορμα skroutzstore, ο ιδιοκτήτης του μας μίλησε για την επιτυχία που είχε, τα νούμερα του ως τώρα, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον και φάνηκε αρκετά ευχαριστημένος από την συνολική εμπειρία μέχρι που μίλησε για τον “περιορισμό” που σου βάζει το skroutzstore  όσον αφορά το design. Εκεί σήκωσα το χέρι μου και του απάντησα πως τέτοιος περιορισμός δεν υφίσταται. Το skroutzstore είναι η πλατφόρμα και αν εσύ θέλεις, μπορείς να την κάνεις να μιάζει σαν μελομακάρονο ή σαν Χριστουγεννιάτικο δέντρο..

Ένα ωραίο, μελωμένο μελομακάρωνο με ξύσματα πορτοκαλιού, καρυδάκι ψιλοκοπανισμένο, χυμό πορτοκαλιού, κανέλα, ζάχαρη,  λίγο κονιάκ, αλλά προσέξτε, μη σας πέσει πάρα πολύ γιατί μετα θα γίνει μελοτεκίλα-something.

Μελομακάρονο!

Οκ, δεν είπα έτσι ακριβώς, αλλά το πιάσατε το νόημα :}

Περνώντας από τα λόγια στις πράξεις λοιπόν, νοιώθω πλέον περήφανος που μπορώ να κοκορεύομαι ότι έχω σχεδιάσει το πιο όμορφο μελομακάρονο, εεε.. Skroutz store μέχρι στιγμής!

Πρόκειται για το online βιβλιοπωλείο bBooks.gr και προσοχή. Είναι αποκλειστικά για δημιουργικά μυαλά και θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό όταν δείτε τις κατηγορίες που πραγματεύεται το κατάστημα.

bBooks.gr

Νοιώθω πως το bBooks.gr αντιπροσωπεύει πλήρως τις αντιλήψεις μου γύρω από το web design και χαίρομαι που μπορώ να το φιλοξενήσω στο portfolio μου, ως ένα από τα καλύτερα μου έργα.

Όπως είναι γνωστό, τα εξαιρετικά αποτελέσματα προκύπτουν μόνο μέσα από εξαιρετικές συνεργασίες.

Αυτό σημαίνει πως αυτό το project δεν θα ήταν αυτό που βλέπει κανείς όταν πληκτρολογεί www.bbooks.gr στο address bar του, αν ο ιδιοκτήτης του, Αλέξανδρος Μυλόπουλος, δεν ήταν πλήρως αφοσιωμένος στην νέα του προσπάθεια και συνηδειτοποιημένος σχετικά με τον ρόλο του στο Design, ο οποίος δεν είναι αυτός του απλού θεατή και εντολέα, αλλά κάτι πολύ περισσότερο και μεγαλύτερο. Ως expert του e-marketing και web analytics, γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία του UI σε ένα web design project, τους αυστηρούς κανόνες του e-commerce design και τη σημασία του να οδηγείς τον χρήστη και εν δυνάμει πελάτη στην αγορά, με όπλο το design και το άρτιο περιεχόμενο.

Για τις ανάγκες του λογότυπου, επιστρατεύσαμε την Ελένη, η οποία αν μη τι άλλο, σχεδίασε αυτό που όλοι φανταζόμασταν. Ένα λογότυπο που ενισχύει την εταιρικη ταυτότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος, ικανό να το υποστηρίξει τόσο σε online, αλλά και offline ενέργιες.

Ακόμα ένα θετικό στοιχείο είναι ότι το bbooks.gr κατάφερε να βγει στον αέρα χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία – μεγαθήρια – με μικρό budget, εκμεταλλευόμενο την εξειδίκευση επαγγελματιών του χώρου στο Design και στο e-marketing, αλλά και την οικονομική πλατφόρμα του skroutzstore.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως όταν καθίσαμε να προσδιορίσουμε το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε, πολύ σύντομα κατάλαβα ότι είμαι κι εγώ μέσα σε αυτό. Έτσι, ο σχεδιασμός ενός ηλεκτρονικού καταστήματος με υποψήφιους πελάτες Αρχιτέκτονες, Designers και γενικότερα, δημιουργικά μυαλά, μεγάλωσε τις προσδοκίες και αποτέλεσε για μένα μια ευχάριστη πρόκληση.

Το καλό με το bBooks.gr είναι ότι γνωρίζει ακριβώς τι προσφέρει. Αν δεν είναι κάτι, σίγουρα δεν είναι Amazon, στο οποίο υπάρχουν σχεδόν όλα τα βιβλία του κόσμου που ζούμε. Το bBooks.gr δεν έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.

Το bBooks.gr αποτελεί μια προσεγμένη συλλογή βιβλίων-θησαυρών, σχετικά με το Design, τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική, το lifestyle ταξίδι και την Τέχνη και σου τα φέρνει στην πόρτα σου την επόμενη ημέρα. Δεν έχει τα πάντα. Έχει μόνο τα καλύτερα.

Είναι μια αξιόλογη Ελληνική προσπάθεια μέσα σε ένα κυκλώνα μαλακίας που μας δέρνει σα χώρα και είμαι χαρούμενος που συμμετείχα στη δημιουργία του!

Υ.Γ. Το τσίμπησα :}

Comments 9

9 Responses

Gerasimos Tsiamalos

Πολύ ωραία δουλειά. Μπράβο σας! Τελικά φαίνεται που παρόλο δεν έχει άπειρα features το skroutzstore, μπορεί να “κρατήσει” άνετα ένα απλό e-commerce συστηματάκι σαν κι αυτό. Great stuff!

Vassilis Mastorostergios

Πραγματικά είναι το πιο όμορφο skroutzstore! Great work Thano!

Sidenote: Την επιλογή αυτού του κίτρινου χρώματος την θεωρώ επιλογή με @@ και δίνει πολύ χαρακτήρα αλλά θα ήταν άκρως ενδιαφέρον να δούμε ένα Α/Β testing ή κάτι για το κίτρινο χρώμα που επιλέχθηκε σε σύγκριση με κάτι πιο συμβατικό.

Alexandros

Θάνο αν μη τι άλλο θα συμφωνήσω ότι το site τα σπάει! :)

klou

@Γεράσιμε thanks :)

@Vassili thanks man! Όντως το κίτρινο είναι dangerous χρώμα, αλλά εδώ νομίζω ήρθε κι έδεσε!

@Alexandre

χαίρομαι πολύ! :D

John Tsevdos

Συγχαρητήρια και καλά τα γράφεις man! Επίσης θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσο δύσκολο είναι το integration των skroutzstore. Γίνεται εύκολα;

klou

John,

ευχαριστώ man :)

το skroutzstore έχει μια σχετικά απλή templating φάση (liquid) και έναν simulator (για mac & pc) στον οποίο μπορείς να το κάνεις local, να δεις πως παίζει και έπειτα να το ανεβάσεις.
Ότι γίνεται δηλαδή, γίνεται local.
Αν έχεις κάνει theme για Shopify, είναι παρόμοιο.

apostolos

εξαιρετική δουλειά Θάνο!

ενδιαφέρουσα διαδικασία φαίνεται και το theming του skroutzstore (δεν έχω κάνει ποτέ theme για Shopify)

@alexandros : γίνε το 1ο ελληνικό βιβλιοπωλείο που θα δίνει affiliates, όταν το κρίνεις σκόπιμο. Υπάρχει τεράστια έλλειψη στην ελληνική αγορά από κάτι τέτοιο.

klou

Σε ευχαριστώ πολύ Απόστολε!

Leave a comment

Follow me on twitter

I tweet interesting things about me, web design & NYC!