Σχεδιάζοντας WordPress Themes

Εδώ και ένα χρόνο περίπου ξεκίνησα να σχεδιάζω WordPress Themes για το CSSIgniter.com.

Μου αρέσει πολύ γιατί σχεδιάζουμε για τους εαυτούς μας (από τους 5 της ομάδας σχεδιάζουμε οι 3) και ο κόσμος φαίνεται ότι το γουστάρει από τα downloads και τις πωλήσεις.

Έχοντας τη δική μου υπηρεσία που σχεδιάζει χειροποίητες ιστοσελίδες μπορώ να συγκρίνω τις δυο αυτές εμπειρίες και μπορώ να πω ότι και οι δυο έχουν τα καλά τους , αλλά το να έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς το προσωπικό σου style όπως και όπου θέλεις, χωρίς επεμβάσεις από τρίτους (αν δε γνωρίζετε πόσο σπαστικό μπορεί να γίνει αυτό όταν το feedback δεν είναι δημιουργικό, σας εύχομαι να μην το μάθετε ποτέ) είναι ανεκτίμητο. Για όλα τα άλλα υπάρχει μια πιστωτική κάρτα.

Εκτός αυτού, όταν σχεδιάζεις δίπλα στον τσίγκερ θες δε θες, γίνεσαι καλύτερος. Να, δείτε το dribbble.com/klou αν νομίζετε ότι λέω ψέματα ;}

Πολλές φορές βρίσκομαι σε συζητήσεις ή διαβάζω αρνητικά κυρίως σχόλια, σχετικά με το αν είναι καλή πρακτική το να χρησιμοποιείς έτοιμα themes σε πελάτες σου όταν είσαι στο χώρο παροχής υπηρεσιών web design.

Με ένα search στο google θα βρείτε διάφορες εταιρίες με γεμάτα portfolios από πολλές και διάφορες τοπικές επιχειρήσεις. Ο Μπάμπης το ιχθυοπωλείο, Κομμώσεις η Κατερίνα, Φώτης mini market και άλλα που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους ρε γαμώ το.

Είμαι σχεδόν σίγουρος οτί ο Μπάμπης, η Κατερίνα και ο Φώτης δε γνωρίζουν ότι η εταιρία που επέλεξαν χρησιμοποίησε έτοιμο theme.

Είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχει αυτή η επιλογή, του να χρησιμοποιηθεί δηλαδή ένα έτοιμο theme για να κάνουν την ιστοσελίδα τους πολύ φτηνότερα από το να προσλάβουν κάποιο να τους τη σχεδιάσει από την αρχή.

Ωστόσο σίγουρα θα πλήρωσαν κάποια χρήματα και είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και είναι λογικό.

Είναι λογικό γιατί έτσι λειτουργεί ο αλεξιπτωτισμός σε όλα τα επαγγέλματα. Μέτρια προς καλή εμφάνιση, μέτριο προς καλό μπλα-μπλα, μέτρια προς φτωχά skills.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι web designers. Είναι κάποιοι που έχουν μάθει τι είναι το FTP, τι είναι η mysql, η php, το WordPress, η html, το css, βασικές έννοιες δηλαδή που σε λίγα χρόνια από τώρα τα παιδιά μας θα διδάσκονται στο δημοτικό ( εδώ θα είμαστε ) και εκμεταλεύονται την άγνοια των συνανθρώπων τους, “πουλώντας τους” ότι θα κατασκευάσουν και θα σχεδιάσουν την ιστοσελίδα από την αρχή.

Ποιος έχει την απαίτηση από έναν web designer να γνωρίζει από καλό κούρεμα/χτένισμα; Πόσο πιθανό είναι λοιπόν o κομμωτής να γνωρίζει από web design?
Μάλλον δεν θα μάθει ποτέ ότι το ίδιο design παίζει και σε άλλες 3.000 επιχειρήσεις, όσα και τα downloads του δηλαδή.

Κάπως έτσι τα έτοιμα themes απέκτησαν την κακή φήμη που έχουν, αλλά το καλό είναι ότι ο κόσμος σιγά σιγά βλέπει στην πράξη την χρησιμότητα τους.

Το web είναι ίσως από τα πιο πολύτιμα αγαθά του 21 αιώνα και είναι δωρεάν. Ο καθένας μπορεί να σερφάρει από τα πιο απίθανα μέρη και πλέον από όποια συσκευή μπορεί κανείς να φανταστεί.
Γιατί να χρειάζεται κάποιος πολλά χρήματα για να μπορέσει να βάλει τον εαυτό του ή την επιχείρηση του online;
Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα αλλά και την ανάγκη να πληρώσουν για μια custom made ιστοσελίδα. Δεν έχουν όλοι ανάγκη να μετρήσουν με a/b testing δύο διαφορετικά designs, ούτε να σκεφτούν πως το layout θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα φέρνει περισσότερους subscribers/clients. Δεν χάνουν όλοι 1.000.000 ευρώ όταν η σελίδα τους πέσει για 2 ώρες.

Τα έτοιμα WordPress Themes είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να βάλεις την εταιρία σου online, γιατί παίρνεις επαγγελματικά websites, φτιαγμένα στο χέρι από επαγγελματίες designers & developers, σε μια τιμή κάτω από 50 ευρώ, μαζί με hosting, domain, design + development. Υπάρχει κάτι πιο cool από αυτό;

Ίσως θα μπορούσε να είναι πιο cool αν αυτές οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται την άγνοια του κόσμου απλά σταματούσαν να υπάρχουν, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίσω να σχεδιάζω WordPress Themes με τα ίδια skills που κάποιος με προσλαμβάνει να σχεδιάσω μια custom made ιστοσελίδα, ώστε κάποια στιγμή κάποιος άλλος που δεν έχει τόσα χρήματα να με προσλάβει, να μπορέσει να βρει τη θέση του σιγά-σιγά στο web, έστω και προσωρινά μέχρι το μαγαζί του να αρχίσει να έχει έσοδα και να μπορεί να πληρώσει για τον σχεδιασμό μιας σωστής ιστοσελίδας.

Θυμάμαι ακόμα που δεν μπορούσα να δω όλο το παραπάνω αντικειμενικά και ομολογώ πως ήμουν από αυτούς που κατέκριναν τα έτοιμα Themes με την κλασσική νοοτροπία του designer που κάνει μόνο χειροποίητα πράγματα, μέχρι που είδα που και πως χρησιμοποιούνται τα Themes που έχω σχεδιάσει μέχρι τώρα από πελάτες του CSSIgniter, παγκοσμίως.

Κάποιοι δεν έχουν χρόνο, κάποιοι δεν έχουν χρήματα, κάποιοι δεν έχουν και τα δύο και όμως πετυχαίνουν το σκοπό τους, δημοσιεύοντας πολύ χρήσιμα πράγματα εκεί έξω.

Και για του λόγου το αληθές:

- Το marketing blog “Inside a Box” του Δημήτρη Δημητριάδη

Clinica Esperanza στο νησί Roatan στην Καραϊβική.

- Μια οικογενειακή επιχείρηση Μελισσοκομίας στην Αυστραλία

Sanctuary Farm στην Κένυα

Cool ε; Super Cool ;}

 

 

 

 

 

Comments 1

One Response

lexx

I agree 100%. Είναι πιο οικονομικό και πλέον υπάρχει τεράστια πoικιλία από έτοιμα themes τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας. Επίσης η δουλειά που έχετε κάνει στο css igniter είναι top!!

Leave a comment

Follow me on twitter

I tweet interesting things about me, web design & NYC!